Highlights
Hondenneus diagnostiek

Hotsche Luik MSc / Animal Behaviour & Cognition / www.hotsche-luik.nl

Hotsche doet geurdetectie onderzoek, o.a. microbiologische detectie  (Clostridium difficile bij mensen) en kankerdetectie (prostaatkanker bij mannen) in samenwerking met o.a. VUmc en Zmc en nog een aantal andere binnenlandse en ook buitenlandse onderzoekscentra e.d.

Zij heeft haar 2 jaar oude Beagle ‘Cliff’  getraind om de geur van de zeer besmettelijke C. difficile te identificeren en bij mensen te detecteren, zowel in ontlasting als aan het ziekbed (zonder in direct contact te komen met ontlasting of patiënt). In een onderzoek, dat gepubliceerd is in het BMJ (voormalig British Medical Journal) heeft 'Cliff' 300 patiënten getest; 30 besmette personen en 270 niet besmette personen (controles).

Het is indrukwekkend hoe de hondenneus in staat is om minuscule reuksignalen te detecteren. De sensiviteit en specificiteit bij het identificeren van de ziekte in faecesmonsters was voor beide 100%. Gedurende de detectierondes aan het ziekbed identificeerde ‘Cliff’ 25 van de 30 besmette personen correct (sensiviteit 83%) en 265 van de 270 niet besmette personen correct (specificiteit 98%).

Het belang van deze detectie mogelijkheid is, dat de diagnose al veel eerder (circa 3 dagen tijdwinst!) bekend is en er dus ook veel eerder maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding van de ziekte - in het bijzonder van belang bij ziekenhuispatiënten - te voorkomen.

 

Artikel en filmimpressie:

Using a dog’s superior olfactory sensitivity to identify Clostridium difficile in stools and patients: proof of principle study | Hotsche Luik e.a. BMJ 13 December 2012.

http://bit.ly/YoCugo