Highlights
Squameuze prostaat metaplasie bij de reu


Disclaimer

Vetined aanvaardt geen aansprakelijkheid voor het gebruik van onderstaand ziekteoverzicht. Ondanks de grote zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze ziekteoverzichten aan de hand van literatuur en gecontroleerd door specialisten kan Vetined geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele zetfouten en andere onjuistheden of onvolledigheden, noch voor de eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze ziekteoverzichten is verkregen.

Toelichting

Een ziekteoverzicht / -profiel is in principe een geheugensteun voor dierenartsen en paraveterinairen. Het bevat in beknopte vorm de voor de praktijk meest noodzakelijke informatie. Huisdierbezitters kunnen ‘meekijken’. Een ziekteoverzicht / -profiel is nooit een vervanging van de dierenarts. Diagnose, behandeling en follow up dienen uitsluitend door of onder begeleiding van een dierenarts plaats te vinden.

Bronnen:

  1. Prostaataandoeningen bij de reu, GD (Deventer) Gezelschapsdieren, 7, juli 2013
  2. The 5-Minute Veterinary Consult, Lippincott Williams & Wilkins, 2000.


Oorzaak

Oorzaak is metaplasie (vorm verandering) van epitheelcellen (bekleding van o.a. de slijmvliezen). Oorzaak is een verhoogde bloed oestrogeen spiegel (o.a. door toediening van oestrogenen of aanwezigheid van een Sertoliceltumor).


Prevalentie

Een Sertolicel tumor komt regelmatig voor in een testikel  bij oude honden; circa 10-14% is maligne (kwaadaardig) en metastaseert.


Anamnese

Zie Klinisch beeld


Klinisch beeld

Het klinische prostaatbeeld wordt voornamelijk veroorzaakt door complicerende cysten / abcessen; voor links zie Opmerkingen

De overige verschijnselen worden veroorzaakt door een Sertolicel tumor:

De aangetaste testikel is vergroot, de andere verkleind (atrofisch). Alopecia (kaalheid) zonder jeuk, dunne vacht en hyperpigmentatie (zwartverkleuring van de huid).  In 25-29% van de gevallen (70% bij intra-abdominaal testikels) is er sprake van feminisatie (vervrouwelijking); we zien daarbij de volgende symptomen: tepel / melkklier vergroting,  melkgift, penisatrofie,  afhangend preputium, attractief voor andere reuen, plashouding als van een teef.


DBV

Echografie (prostaat, testikel)


Laboratorium

De diagnose wordt bepaald door het klinisch beeld en een hoog serum oestradiol; in de meeste gevallen is er ook een verhoogd serum progesteron. Nonregeneratieve (niet herstelbare) anaemie (bloedarmoede),  leuco- en thrombocytopenie (tekort aan witte bloedcellen en bloedplaatjes) door te veel oestrogenen (hyperoestrogenisme).


Prognose

Goed (castratie).  Gereserveerd tot slecht bij beenmergdepressie (hyperoestrogenisme)


Behandeling

Chirurgie


Medicamenteus

Nvt


Chirurgie

Castratie


Complementair

Geen 


Follow up

Nv.t. 


Opmerkingen 

Dx (zie Links resp. ….)

  1. Benigne prostaat hyperplasie. BPH
  2. Acute prostatitis (-ontsteking) en prostaat abces(sen)
  3. Prostaat cystes
  4. Prostaat  adenocarcinoom
  5. Squameuze metaplasie